Mammas heta kyckling
Mammas heta kyckling är mer än en måltid; det är minnen från uppväxtårens finmiddagar på en tallrik. Med en perfekt balans av kryddor och en hetta som smeker smaklökarna skapas magi. Det här är rätten som alla gillar.
INGREDIENSER
5 portioner
- 1 kg kycklingfilé
Marinad - 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk timjan
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk svartpeppar
- 1 msk salladskrydda
- 3 msk balsamvinäger
Gryta - 2 gula lökar
- 4 paprikor, gärna olika färger
- 6 tsk curry
- 3 msk smör
- 4-5 vitlöksklyftor
- 3 krm salt
- 1-2 krm vitpeppar
- 4-10 krm cayennepeppar
- 1/2 dl chilisås
- 2 msk soja
- 3 msk pressad färsk citron
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 dl crème craiche
- 3 dl vispgrädde
- Ev färsk persilja att garnera med
Tillbehör - Ris
- Sallad (gurka, tomat, sallad, rödlök)
- Hackad färsk habanero/piri piri
INSTRUKTIONER
1. Värm ugnen till 250 grader
2. Blanda marinaden och ställ åt sidan.
3. Krydda kycklingfileérna runt om med salt och peppar.
4. Hetta upp matolja i en stekpanna, stek filéerna på hög värme 4-5 minuter på vardera sida.
5. Lägg filéerna i en ugnsform, häll över marinaden och ta genast in den i mitten av ugnen, sänk värmen till 200 grader.
6. Efter cirka 10 minuter tar du ut ugnsformen (cirka 65 graders innertemperatur på kycklingen).
7. Ta ut filéerna från ugnsformen och täck dem genast med folie, låt vila. Spara marinaden från ugnsformen.
8. Hacka löken och paprikan. Fräs curryn i smöret en kort stund, blanda sedan ner löken och paprikan.
9. Pressa i vitlöken, tillsätt de övriga kryddorna samt chilisås, soja, citronsaft, vitvinsvinäger, crème fraiche och grädde. Rör om. Låt småkoka ca 20 min.
10. Skär kycklingfilén i bitar och lägg i såsen.
11. Koka upp grytan. Smaka av - tillsätt eventuellt mer cayennepeppar, vitvinsvinäger och salt.
12. Garnera eventuellt med färsk persilja.
13. Servera med ris, sallad och färsk chili.