Mammas gyllengula fiskgryta

En favorit sedan barnsben! Mammas gyllengula fiskgryta är en fantastisk rätt där saffranets rika aroma möter havets smaker. Ett perfekt val för en festligare middag.

INGREDIENSER

4 portioner

           Gryta
  • 300 g laxfilé
  • 400 g torskfilé
  • 1/2 purjolök
  • 1 fänkål
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 tsk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 1/2 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 pkt saffran (à 0,5 g)
  • 1 tsk salt
  • 150 g färdigskalade räkor/300 g räkor med skal

    Tillbehör
  • Aioli (2 dl Hellmans majonäs, 2 pressade vitlöksklyftor, vitvinsvinäger, salt och peppar)
  • Vitt bröd

INSTRUKTIONER

1. Tina fisken (om fryst används).

2. Skölj, ansa och strimla purjon.

3. Skala och hacka löken.

4. Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. 

5. Fräs löken, purjolöken (spara lite till garnering) och fänkålen ett par minuter.

6. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.

7. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. 

8. Rör ner vispgrädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter. 

9. Blanda ihop aiolin.

9. Smaka av grytan med salt.

10. Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 5-7 minuter.

11. Tillsätt räkorna och toppa soppan med purjolöksstrimlor. 

12. Servera grytan med vitt bröd och aioli.